• Vinkit 17.03.2022

    Yhä useampi on viettänyt viime vuodet kotikonttorilla. Yleensä kotikonttorin virkaa toimittavat paikat, joita ei ole sellaisiksi ajateltu eikä suunniteltu. Moni tekee töitä keittiön pöydän ääressä istuen tai sohvalla makaillen.

    Tämä voi olla hetken mukavaa, mutta se ei ole ergonomista. Huono työergonomia kotona kostautuu esimerkiksi erilaisina selkä- ja niskavaivoina, jotka saattavat olla kivulias ja pitkäikäinen seuralainen.

    Katse ympärille: mitä tarvitsen?

    Suosittelemmekin lämpimästi, että kiinnität huomiota ergonomiaan myös kotioloissa ennen kuin kivut ilmoittavat itsestään. Huonossa asennossa ei kannata olla ollenkaan eikä ainakaan koko työpäivää.

    Ensin olisi hyvä kiinnittää huomiota oikeanlaiseen työpöytään, sähkösäädettävään tai muuten sellaiseen, jonka mittasuhteet sopivat omalle työskentelyllesi. Myös hyvän työtuolin valitsemiseen kannattaa varata aikaa. Työasento on toimiva, jos molemmat jalat ulottuvat tukevasti lattialle ja istuminen on vaivatonta.

    Hyvätkään kalusteet eivät auta, jos monitorin sijainti tai valaistus ovat pielessä. Erilaiset monitoritelineet auttavat tietokoneen sijoittelussa, ja valaistukseen löytyy monenlaisia ratkaisuja. Monenlaiset säilytysratkaisut puolestaan auttavat pitämään paperit, kansiot ja muut työskentelyyn liittyvät tarvikkeet ojennuksessa. Kun työympäristö on siisti ja järjestyksessä, myös ajatukset rauhoittuvat. Miellyttävässä ympäristössä on helpompi olla tehokas ja luova yhtä aikaa.

    Kaikki yhdestä paikasta

    Kotikonttoria suunnitellessa on hyvä, jos sinun on mahdollista löytää mitä tarvitset yhdellä kerralla. Tällöin kokonaisuuden hahmottaminen on helpompaa ja hankintojen tekeminen yksinkertaisempaa. Älä aliarvioi työympäristön merkitystä. Huomaat muutoksen viimeistään, kun olet uusinut kotikonttorin tarpeitasi vastaavaksi. Muista myös tauottaa työtäsi ja venytellä välillä.

    Posted by Garrett Stehr @